DOĞANIN RUHU ( THE SPIRIT OF NATURE )

Şehirden uzaklaşıp kendinizi Doğanın Ruhu'na bırakmak ister misiniz ? Sayfamızda bulunan doğa içerikli dökümanlarla canlıların yaşamını şimdi keşfedin.

"Kutsal Toprak Ana, ağaçlar ve tüm doğa, düşüncelerinizin ve yaptıklarınızın şahididir..."

Winnebago Bilge Sözü

Afrika Yaban Kedisi (Felis silvestris lybica)


Afrika Yaban Kedisi (Felis silvestris lybica)

Afrika yaban kedisi (Felis silvestris lybica), kedigiller (Felidae) familyasından yaban kedisinin (F. silvestris) bir alt türü. Diğer alt türlerden 131.000 yıl önce ayrılmışlardır.

Bazı kendine özgü Afrika yaban kedileri ilk defa yaklaşık 10.000 yıl önce Ortadoğu'da evcilleştirildiler ve evcil kedilerin atalarıdır. Evcilleştirilmiş kedi cesetleri içeren insan mezarları Kıbrıs'da 9500 yıl öncesine dayanır.

Fiziksel karakteristikler

Afrika yaban kedisi saman sarısı kahverengi, sarı yeşil renkte, kuyruğunda siyah şeritlidir. Kürk Avrupalı alt türünden daha kısadır. Ayrıca daha ufak olduğu kabul edilir: Baş-vücut uzunluğu 45-75 cm, kuyruk 20-38 cm ve ağırlık sınırları 3 kg dan 6,5 kg arasıdır.

Dağılım ve yaşam

Afrika yaban kedisi Afrika ve Ortadoğu'da geniş yaşam alanında step, savana, çalılık topraklarda bulunur. Benekli kedi (Felis margarita) artık kurak, çorak alanlarda bulunan bir türdür.
Davranış

Afrika yaban kedisi öncelikle fare, sıçan ve diğer küçük memelileri yer. Eğer durum elverirse kuşlar, sürüngenler, amfibyumlar ve böcekte yer.
Alt tür orijini

1979 yılı mitcondrial DNA çalışmalarına dayanan evcil ve vahşi kediler Avrupa, Asya, Afrika'dan Felis silvestris lbyca Avrupa yaban kedisinden yaklaşık 173.000 yıl önce ayrılır. Ve alt tür F. s. ornata ve F. s. cafra dan yaklaşık 131.000 yıl önce. Yaklaşık 10.000 yıl önce bazı kendine özgü Felis silvestris lybica lar Ortadoğu'da evcilleştirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder