DOĞANIN RUHU ( THE SPIRIT OF NATURE )

Şehirden uzaklaşıp kendinizi Doğanın Ruhu'na bırakmak ister misiniz ? Sayfamızda bulunan doğa içerikli dökümanlarla canlıların yaşamını şimdi keşfedin.

"Kutsal Toprak Ana, ağaçlar ve tüm doğa, düşüncelerinizin ve yaptıklarınızın şahididir..."

Winnebago Bilge Sözü

Köstebek (Talpidae)




Köstebek (Talpidae)

Köstebekgiller (Talpidae), memeliler aleminde böcekçiller takımına ait, yeraltında, kazdıkları tünellerde yaşayan memeli grubunu kapsayan bir familyadır. Bazı türleri tamamen suda yaşarken bazıları yarı su yarı kara ortamında yaşar. Tamamen kürkle kaplı silindirik vücut yapıları ve küçük gözleri vardır. Ayrıca genellikle kullakları görünmeyecek şekildedir. Yer altında yaşayan omurgasız canlılarla beslenirler. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da yaşarlar.

Özellikleri :

Toprakları kazarak ve eşeleyerek yaşamaya uyum sağlamışlardır. Ağız ve burunları hortum gibi uzamıştır. Gövdeleri silindir biçiminde, gözler körelmiş ya da körelerek deri altında kalmıştır. Kulak kepçeleri yoktur. Ön ayakları kazmaya uyum sağlamış ve kürek biçiminde genişlemiştir. Parmak sayıları önde ve arkada 5'tir. Tırnakları ön ayaklarda kazmaya uyum sağlamıştır. Postları kısa ve sık kıllarla kaplıdır. Diş yapıları sivrifarelere göre daha ilkeldir. Genellikle hepsi toprak altında yaşarlar. Yüzeye çıkardıkları toprak yığınları ile tanınırlar. Yuvaları çok karmaşık biçimdedir.


Yetişkin bir köstebeğin 44 tane dişi vardır ki bu sayı, karada yaşayan memeliler arasında en yüksek sayılardan biridir.

Yıldız Burunlu Köstebek (Condylura)

Kuzey Amerika ve Kanada’da rastlanan bu hayvan türü tam bir toprak altı hükümdarı. Sivri tırnakları sayesinde hızlıca yol katedebilen yıldız burunlu köstebek bir avuca sığabilecek kadar küçük.
Bütün Amerikan köstebeklerinin köstebeğe en az benzeyenidir. Kuzey Amerika" nın kuzeydoğu bölgelerinde bulunan çok garip görünüşlü bir hayvanıdır. Burnunun ucunda, simetrik ve dairevî şekilde düzenlenmiş pembe renkli ve son derece hassas yirmi iki anten yer alır.
Bu köstebeğin, vücuduyla aynı uzunlukta yani 7-8 santimlik şişman ve pullu bir kuyruğu vardır. Diğer köstebekler gibi pençeleri toprağı kazmasına elverişlidir. Kuzguni siyah kürkünün hiçbir parıltısı yoktur.
Yıldız burunlu köstebek, bataklıklarla nemli tarlalardan hoşlanır. Suda da, yumuşak toprakta da keyfi yerindedir. Misk sıçanı kadar iyi yüzer ve dalar. Burnundaki antenler, suyun ilettiği sesleri duymasına ve tanımasına yardım eder. Hayvan, suyun içinde yüzerken istikametini ayarlamakla ve yeraltındaki solucanlarla böcekleri bulmakta da bunlardan faydalanır. Bu tür de diğer köstebekler gibi görme duygusunu kaybetmiş gibidir; koku alma duygusu da öteki benzerlerinden oldukça zayıftır.

Yıldız burunlu köstebek, köstebeklerin en arkadaş canlısıdır. Ufak koloniler halinde yaşar. Yavrulama zamanı sonbahar sonları veya ilkbahar başlarıdır. Çiftleşme zamanında hayvanın kuyruğu şişerek eski kalınlığının iki mislini bulur. îlk yavrular şubat ortaları ile mayıs ayı arasında dünyaya gelirler. Bir ailede dört ilâ altı yavru vardır. Bazen yaz sonlarında köstebek ikinci defa yavrular. Yavru köstebekler doğuşta az çok gelişmiş durumdadırlar, iki ay sonra da başlarının çaresine bakabilecek hale gelirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder