DOĞANIN RUHU ( THE SPIRIT OF NATURE )

Şehirden uzaklaşıp kendinizi Doğanın Ruhu'na bırakmak ister misiniz ? Sayfamızda bulunan doğa içerikli dökümanlarla canlıların yaşamını şimdi keşfedin.

"Kutsal Toprak Ana, ağaçlar ve tüm doğa, düşüncelerinizin ve yaptıklarınızın şahididir..."

Winnebago Bilge Sözü

Zebra (Equus)


Zebra (Equus)

Zebra, atgiller (Equidae) familyasını oluşturan tek cins Equus'un Hippotigris alt cinsinde sınıflanan canlı türlerinin ortak adıdır.

atın yakın akrabalarından olan zebralar siyah ve beyaz çizgili postlarından ötürü kolayca tanınırlar. Yalnız Afrika'da bulunan bu hayvanlar seyrek ağaçlı ve otlarla kaplı açık alanlarda yaşarlar ve sık sık antiloplarla birlikte sürüler oluştururlar. Zebralar, tıpkı atlarda olduğu gibi, yele denilen saçlara sahiptirler; vücut yapıları da atlara benzer ve en az onlar kadar hızlı koşarlar.

Tüm zebraların çizgilerinin yapısı ve sayısı birbirinden farklıdır. Zebraların dikey çizgileri aynı zamanda önemli bir savunma unsurudur. Bir arada durdukları zaman kendilerini avlamak isteyen aslan gibi yırtıcılara karşı bu çizgilerden dolayı sürüyü bir bütün olarak algılarlar. Bu durumda avcı, avlayacağı zebrayı seçmekte güçlük çeker, bu da zebralar için bir korunma yoludur. Zebralar, yaşamlarını sürdürebilmek için su ve ot ile beslenirler. Bazen yiyecek bulmak için 50 km yürürler, sonrasında yaşadıkları ortama geri dönüp, alıştıkları yaşam ortamlarında yaşarlar. Zebralarda ortalama boy 1-2 metre arasındadır.

Zebralar atlar gibi otçullardır.

Türleri

Üç tür zebra vardır. Equus zebra (Dağ zebrası),Equus burchellii (Bayağı zebra),Equus grevyi (Grevy zebrası)

Dağ Zebrası (Equus zebra ) :

Dağ zebrası (Equus zebra), Equidae familyasından bir hayvan çeşididir. Dağ zebrası sadece Namibya ve Güney Afrika'da yaşar. Dağ zebrası, çizgilerinin birbirine daha uzak oluşu ve boynundan deri sarkması ile diğer zebralardan hemen ayırt edilir. Karınları hariç her yerleri çizgilidir. Boyu 1-1,4 m., ağırlığı 240-372 kg olur. Dağ zebraları, kuru, taşlı ve dağlık yerlerde yaşar. Deniz seviyesinden 2 km. yüksekte yaşayabilirler. boy:2,2 kuyruk:50 ağırlık:260-370 gebelik süresi:12 ay yavru sayısı:1 yaşam süresi:25 yıl

Bayağı zebra (Equus burchelli) :

Bayağı zebra (Equus burchelli), atgiller (Equidae) familyasını oluşturan tek cins Equus'un zebraları içeren Hippotigris alt cinsinde sınıflanan bir türdür. Ova zebrası olarak da anılr.

Grevy zebrası (Equus grevyi) :

Grevy zebrası (Equus grevyi), en büyük zebra çeşididir. Grevy zebrası sadece Etiyopya ve Kenya'da bulunur. Kürk için avlanmadan dolayı nesli tehlikededir. 1500 ila 2000 kadar kaldığı tahmin edilmektedir. 1,45 ila 1,60 m. uzunluğunda ve 350-450 kg ağırlığındadır. Çizgileri diğer zebralara göredaha dar ve birbirine daha yakındır. Karnında ve kuyruğunun etrafında çizgi yoktur. Bu şekilde diğer zebralardan daha kolay kamufle olabilir. Daha iri ve yuvarlak olan kulakları ile biraz katıra benzer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder